Učenici 5.b razreda sa svojom učiteljicom Mirjanom Foro prisjetili su se svih književnih djela koje su čitali ove godine za lektiru te su inspirirani događajima u djelima izradili lektirni (d)jelovnik i organizirali književni restoran u učionici. Na temelju svake lektire osmislili su jedno ili više jela koje smo uvrstili na naš lektirni jelovnik, a potom su nacrtali i opisali svako jelo te su odredili cijene svakog jela koje su prilično “paprene”.
Evo nekoliko jela inspiriranih književnim djelima s našeg jelovnika:
Morski pas s preljevom od vrhnja i vlasca…………..60 eura
– sastojci: morski pas, jaje, brašno, sol, vrhnje, vlasac, ulje
– porijeklo: morski pas iz uzgoja kod otoka Ceylona
– tradicionalna receptura prema kuharici “20 000 milja pod morem” Julesa Vernea
– priprema: masterchef kapetan Nemo
Halva…………………………………………………………….3 eura
– sastojci: gusta pasta, ulje, ružina vodica, mlijeko, kakao, šećer u prahu
– porijeklo: Budimpešta, Mađarska
– tradicionalna receptura prema kuharici “Junaci Pavlove ulice” Ferenca Molnara
– priprema: masterchef lokalni prodavač
Čokoladna torta………………………………………………10 eura
– sastojci: jaja, šećer, ulje, mlijeko, glatko brašno, kakao, prašak za pecivo, čokolada za kuhanje
– porijeklo: tvornica čokolade u velegradu
– tradicionalna receptura prema kuharici “Charlie i tvornica čokolade” Roalda Dahla
– priprema: pomoćnici Oompa-Loompasi i slastičar Willy Wonka
Kako (d)jelovnik izgleda, možete pogledati u nastavku zajedno sa slikama koje prikazuju književni restoran koji smo organizirali u razredu. Svi su učenici rado sudjelovali i uživali u ovom praktičnom obliku nastave, a naročito su se potrudili naši kuhari i rezači krumpira, konobari Luka Halgaš i Lovro Jović te naš barmen Dominik Biro. Hvala i tetama kuharicama koje su spremno pomagale pri organizaciji našeg književnog restorana!
Bravo za marljivo, veselo i načitano osoblje 5.b razreda!